Brunkeberg och torget som försvann

Boken har länge varit slutsåld. Nu finns den att beställa igen!
Boken har länge varit slutsåld. Nu finns den att beställa igen!

Kokboksförfattarinnan Kajsa Warg, Bellmans änka, Lars Johan Hierta och
modeoraklet Augusta Lundin. Alla levde de och verkade vid  Brunkebergstorg. En gång var platsen en varm,
pulserande mittpunkt i hjärtat av Klara.

När krutröken från slaget vid Brunkeberg skingrats 1471 och vårdtornet som med kanoner och vimplar varnat för bränder monterats ner anlades ett torg i början på 1800-talet. Påkostade stenhus uppfördes och in flyttade dåtidens kulturella och politiska elit. I mitten stod den pampiga Stortorgspumpen, en mötesplats långt före Svampen på Stureplan.

Det stora Brunkebergs Hotell dominerade platsen där Riksbanken nu ligger och där bodde många av 1800-talets främsta artister. Här startade Konstfack och här fick Handelshögskolan sina första lokaler. På torgets västra sida låg de la Croix salong, där man både superade och debatterade de stora brännande frågorna om
demokrati kontra kungamakt. På den östra sidan, där Gallerian
nu ligger, startade det svenska telefonundret med det fantastiska Telefontornet vars siluett syntes vida över staden.

Brunkebergstorg var ett politiskt centrum långt innan Sergels torg blev målet för alla demonstrationer. Här utbröt regelrätta kravaller revolutionsåret 1848 och arton personer förlorade livet när ridande polis gick till attack. På 1920-talet gick tusentals telefonister ut i strejk när Telegrafverket vägrade dem kollektivavtal och
ridande polis kallades åter in.

På 1930-talet blev torget ett centrum för trådbusstrafiken till de södra förorterna och rutten till Finn Malmgrens Plan, som av resenärerna kallades för ”Brunkan till Finkan”, trafikerades under många år av linje 79. Arbetsliv och vardagsliv samsades i en labyrint av gator och gårdar som omgärdade Brunkebergstorg. Allt maldes till grus när politikerna i Stadshuset greps av rivningsraseri och bestämde att Stockholm skulle få ett modernt och bilanpassat city.

Priset för boken är 200 kr. Tillkommer porto. Bor du i Stockholm kan jag leverera direkt till dig så undviker vi fördyrande frakt. 


Politikern och stockholmskännaren Stella Fare
har närstuderat Brunkebergstorg, en plats vars historia
är förvånansvärd lite känd.


  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Ämne

  Din adress

  Din postadress

  Ditt telefonnummer

  Antal böcker

  Övriga önskemål

  Fyll i följande (obligatorisk)
  captcha

  En sida för dig som älskar Stockholm